“Door de individualisering van voedsel, de globalisering, de groeiende informatie-lust en de groeiende vraag naar gezond eten is er steeds meer behoefte aan ‘zuiver voedsel’.” zegt Prof. Louise O. Fresco is landbouw- en voedseldeskundige. (Food Inspiration Magazine)
Op de kippenboerderij van Lamberdina’s Hoeve is de gouden stelregel dat de keuzes die er gemaakt worden geen afbreuk mogen doen aan de visie dat Lamberdina het welzijn en het natuurlijke gedrag van de kip centraal zet. De kippen krijgen vanzelfsprekend biologisch voer te eten. Het voer bestaat uit onder meer granen, mais, tarwe. In mengvoeders worden veel reststromen verwerkt. Dat zijn de bekende bijproducten die niet geschikt zijn voor humane consumptie maar wel buitengewoon geschikt als diervoeder. Dit sluit heel goed aan op het doorontwikkelen van biologische consumptie en de ambitie dat Nederland gidsland moet zijn als het gaat om ‘kringloop landbouw’ (minister Carola Schouten,Volkskrant 10 sept. 2018) Meest bekende voorbeelden van bijproducten in bio-voer zijn sojaschilfers, raapschilfers, zonnebloemzaadschilfers, sesamschilfers, tarwegries en rijsteiwit. De grondgedachte van Lamberdina is dat als je een ultiem leefklimaat creëert voor de kip dat terug te proeven is in het ei. Een gezonde en gelukkige kip legt een puur en smaakvol eitje. En daar speelt ook het voer van de kip vanzelfsprekend een hele grote rol in. Wat goed is voor de kip is zeker in dit geval heel goed voor de mens.
NB: het biologische voer voor de kippen op Lamberdina’s Hoeve wordt geleverd door Vitelia.
Der Mensch ist, was er isst.“ Ludwig Feuerbach als Vordenker der Gastrosophie
Groet Karenanna